Basiscompetenties
Als je goed bent in iets, ofwel competent bent in iets, zoek je meer uitdagingen op. Dat komt omdat je denkt: "Ik kan dit." Je leert door dingen te doen, nieuwe dingen te proberen en risico's te nemen. Het is een stap-voor-stap proces van groei.

Mijn doek (de begeleider)
Het voorbereiden van lessen, lesgeven, het evalueren van leerlingen en andere gerelateerde taken zijn zoals het canvas waarop ik schilder. Dit 'doek' biedt mij een drager om mijn creatieve talenten op te uiten. Mijn doel is het uiteindelijk maken van een mooi eindproduct: de groei zien van mijn leerlingen, wat voor mij centraal staat.
Ik hecht enorm veel waarde aan het creëren van een positieve leeromgeving in klas, omdat ik geloof dat dit de basis is voor een sterke en goede band tussen leerkracht en leerling. Ook al beschik je over veel expertise en heb je alle benodigde hulpmiddelen, het ontbreken van een 'doek' of positieve leeromgeving is een belemmering voor succesvol lesgeven aan leerlingen.

Mijn verf (de innovator)
Er zijn veel manieren om les te geven (zoals werkvormen) en talloze onderwerpen om te doceren. Maar om goed les te geven, is het cruciaal om eerst te begrijpen wat mijn leerlingen willen leren en wat ik hen nu echt wil bijleren.
Ik leg dit idee graag uit met een voorbeeld uit de kunstwereld: verf. Stel jezelf eerst de vraag: "Wat wil je schilderen?" Als leraar leg ik de nadruk hoe belangrijk het is om alle opties zorgvuldig te overwegen. Het is net als het kiezen van de juiste verfsoort door te kijken naar het beschikbare lesmateriaal. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, en af en toe experimenteren is een goede aanpak.

Mijn penselen (de organisator)
Met een penseel zet ik het creatieve proces op mijn doek. Voor het maken van een interessant/doordacht werk zijn structuur en compositie essentieel. Ik vergelijk deze principes met het leraarschap: het invullen van Smartschool, het opstellen van een jaarplanningen en het invoeren van punten zie ik als penseelstreken.
Elke penseelstreek staat voor een idee dat leidt naar het volgende, en zoals in de kunst, hebben niet alle penselen hetzelfde effect. Als leraar gebruik ik verschillende 'penselen' om mijn leerproces vorm te geven.
Ikzelf (de expert)
Als je leraar bent en je denkt na over wat je je leerlingen wilt bijbrengen, is het heel belangrijk om expertise te hebben en de juiste (didactische) materialen te hebben, zoals een doek, verf en penselen. Dat is als de basis voor goed lesgeven. Maar volgens mij is er nog iets heel belangrijks dat vaak ontbreekt bij veel leraren: passie! Dat betekent dat je echt van je vak houdt en enthousiast bent over wat je doet. En dat vind ik heel essentieel. Zelf ben ik gepassioneerd door de kunsten en alles wat het grafische betreft.
Vincent van Gogh, zelfportret als een schilder, 1887-1888. Vincent van Gogh - Self-Portrait as a painter. (z.d.). Van Gogh Museum. https://www.vangoghmuseum.nl/en/collection/s0022V1962
