Jan Steen, De dorpsschool, 1670.

Jan Steen, A school for boys and girls, 1679. (z.d.). National Galleries of Scotland. A school for boys and girls. (z.d.). National Galleries of Scotland. https://www.nationalgalleries.org/art-and-artists/5676

Ook haal ik veel inspiratie uit de doeldomeinen van Biesta. Biesta benadrukt dat het de taak van een leerkracht is om de juiste balans te vinden tussen de kwalificatiefunctie, de socialisatiefunctie en de subjectiveringsfunctie. 

Ik laat ons over dit thema nadenken aan de hand van een werk van Jan Steen: 'De dorpsschool'. Het werk legt niet alleen de chaotische energie van een klaslokaal vast, maar Steen heeft opzettelijk betekenis aan het schilderij gegeven door bepaalde items strategisch in de scène te plaatsen. Bvb: de jongen met twee glazen in zijn handen die probeert ze aan de uil te geven, wat symbolisch is voor de populaire Nederlandse uitdrukking: "Wat heeft het nut van een bril of licht als de uil niet wil zien". Deze uitdrukking dient als commentaar op het idee dat kennis niet altijd verkregen kan worden via fysieke middelen.

Hier zet ik mijn ster in, omdat ik het een interessant onderwerp vond om over te reflecteren en zo veel heb bijgeleerd over mijn professionele identiteit. Een visie op onderwijs is ook een belangrijk thema waar elke leerkracht diep over na moet denken.

Wiki, S. M. (2024, 8 januari). Star Coin - Super Mario Wiki, The Mario Encyclopedia. Super Mario Wiki. https://www.mariowiki.com/Star_Coin

Visie op goed onderwijs

Ik haal veel inspiratie uit het onderwijsperspectief van Simons en Masschelein. In de snel veranderende wereld van nu, met nieuwe communicatievormen, worden traditionele zekerheden minder relevant. De recente COVID-19-pandemie heeft laten zien dat we een nieuwe kijk op onderwijs echt nodig hebben om leerlingen voor te bereiden op de nieuwe, moderne wereld.


Vrijheid

Ik vind het belangrijk dat jongeren hun eigen levensweg kunnen kiezen, ongeacht waar ze vandaan komen of wat ze hebben meegemaakt. Onderwijs zou moeten veranderen zodat leerlingen skills leren die ze écht nodig hebben op school. Het is belangrijk om talent en leergierigheid te stimuleren.

Ik denk dat dit het beste gebeurt wanneer tieners worden aangemoedigd om hun eigen passies te volgen en hun eigen telent gerichte keuzes te maken. Net zoals bij talentenonderwijs. Het is voor mij dus een groot belang dat leerlingen ruimte krijgen om te ontdekken, te experimenteren en op hun eigen manier te kunnen leren. Ik focus niet op de perfecte scores, maar op het motiveren van mijn leerlingen.


Gelijkheid

Ik benadruk het belang van gelijke kansen voor iedereen, ongeacht hun achtergrond. Maar gelijke kansen zijn soms lastig, vooral als scholen niet genoeg middelen hebben. Het Gelijke Onderwijskansendecreet (GOK-decreet) speelt een belangrijke rol om meer gelijkheid in het onderwijs te brengen.

Ik vind ook dat leraren altijd moeten blijven leren, vooral over digitale toegankelijkheid, omdat we in Vlaanderen achterlopen. Veel scholen hebben niet genoeg moderne ICT-materialen. Viceminister-president Ben Weyts wil hier verandering in brengen en de digitale achterstand omzetten in een voorsprong.

De mogelijkheden veranderen snel en worden aangepast aan wat de gebruikers nodig hebben. Bijvoorbeeld, leerlingen met visuele beperkingen kunnen voorleesfuncties gebruiken, terwijl leerlingen die sneller mee zijn met het leermateriaal extra uitdagingen krijgen via digitale leermiddelen.


Vorming

Ik wil dat mijn leerlingen op allerlei vlakken gevormd worden, niet alleen op kennisvlak, maar ook op lichamelijk, cognitief, affectief en emotioneel gebied. Niet enkel leerlingen, maar ook leraren horen een stem te hebben die serieus wordt genomen door de school en elkaar. Mijn ervaringen in het kunst secundair onderwijs (KSO) hebben me op dit vlak sterk beïnvloed en gevormd.

Deze vorming gaat samen met aandacht voor het mentale welzijn, iets dat naar mijn mening in veel scholen nog veel te weinig aandacht krijgt. Door hierover na te denken, kunnen we beter begrijpen wat we zien, meemaken, denken en doen. Dat leidt tot nieuwe inzichten en helpt ons om in de toekomst andere benaderingen te kunnen zien.

Femke Callebert, Crealeren, Leraar en engagement
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin